Mindfulness Based Stress Reduction

MBSR Mindfulness Based Stress Reduction

De MBSR (Mindfulness Based Stress Reduction) training bestaat uit acht groepslessen van 2 uur en 1 oefendag. Elke les bestaat uit een korte inleiding, het bespreken van oefenervaringen, en het toelichten van een centraal thema. En natuurlijk veel oefenen. Voor iedere cursist is de mogelijkheid om 1 uur individueel begeleid te worden buiten de groepslessen om.

Eerste vier weken
Het accent ligt op aandacht leren schenken aan verschillende aspecten van je binnen- en buitenwereld, met een open geest. Je leert de uitstapjes van je geest te observeren. Je leert de 3-minuten-ademruimte-meditatie om de vaardigheden die je in de langere formele meditaties leert in het dagelijks leven vast te houden. Zo voorkom je dat de geest met je op de loop gaat.

Tweede vier weken
De meditaties worden voortgezet, maar je leert ook andere praktische manieren om gedachten als mentale gebeurtenissen te zien, als wolken in de lucht. Als plaatjes van een film, waar je een keuze hebt om wel of niet te kijken. Het helpt je een houding van acceptatie, compassie en empathie voor jezelf en anderen te ontwikkelen.

Voor wie?
De training is geschikt voor iedereen die op zoek is naar een bewuster en meer ontspannen leven. Ook als je klachten hebt zoals pijnklachten, stress, angst, neerslachtigheid of depressieve klachten, kan deze training heel geschikt voor je zijn. Uit onderzoek is gebleken dat mindfulness voor veel mensen een zeer positief effect heeft op je levenshouding en de manier waarop je om kunt gaan met wat er in je leven gebeurt.

Na elke bijeenkomst ontvang je een stukje tekst en oefeningen om dagelijks toe te passen, ter ondersteuning van hetgeen je hebt geleerd en ervaren. Je oefent zelf ongeveer een half uur tot driekwartier per dag om echt thuis te worden in de technieken en te merken wat het je in je dagelijks leven gaat opleveren.

Er is geen meditatie-ervaring vereist. Ook met fysieke beperking is het prima mogelijk deel te nemen.

Aantal deelnemers min 7 max 12.

 

Deelnamekosten
€ 300,- incl Btw en werkboek (of 8 keer €37,50-)  U krijgt geen cd met begeleidende instructies, omdat er inmiddels zoveel gratis apps en cd’s in omloop zijn dat ik het niet zinvol acht ze zelf te maken.

Locatie en data
De training wordt gegeven op verschillende locaties, zie agenda.

Share